Napi rutin

2012.09.04. 22:28

Ma volt az első igazi tanítási nap a suliban, és minden nagyon jól ment. A srácok lelkesen jöttek haza, és ahogy ők mondják imádják az iskolát. Nem akarjuk elkiabálni a dolgot, majd hétvégén összefoglaljuk az első napokat, hátha addigra árnyaltabb képet kapunk a suliról. Bár titkon remélem, hogy nem fog változni a véleményük, és gyerekszemmel is valóban imádnivaló marad a hely.

Viszont azt gondolom, hogy a külföldi életben az (is) a jó, hogy az ember megismer egy új kultúrát, új szokásokat, ami a mindennapi apróságokban is megmutatkozik. Igyekszünk majd ezekről is beszámolni, hogy ne mindig csak a turista-vakító nevezetességek és az idilli környezet csöpögjön a blogból.

Az első mindennapi apróság, ami jelentősen módosítja a napi rutint az otthonihoz képest: a mosás. Az ember nem is gondolná, hogy milyen alap dolog, hogy van egy mosógép a lakásban, ami megnyugtató morgással töltve meg a mindennapokat tisztítja a szennyest. Na, ez itt nincs. Mármint szennyes persze van, de azt nem teregetjük ki, ugye... Viszont mosógép az nincs a lakásban. És ez nem azért van, mert akkora bérleti díjat már nem bírna elviselni a nemzetközi nagyvállalat költségvetése, hogy még egy mosógép is beleférjen. A dolog úgy áll, hogy Lausanne-ban (és bár nincs tapasztalatom, de megkockáztatom, hogy ez egész Svájcra igaz) itt szinte egyik bérházban sincs mosógép a lakásokban. Vannak mosógépek a pincében, és azt használja mindenki. Nálunk ez konkrétan azt jelenti, hogy van négy mosogép és négy szárítógép harminckét lakásra. Igen, jól gondoljátok, nem könnyű megszervezni a dolgot. Vannak házak, ahol az ilyen logisztikai problémákat előre megállapított időbeosztással oldják meg a precíz svájciak. Ez alapvetően jó is, ha például minden kedden délelőtt szabaddá tudod tenni magad, hogy mossál. Mert ha nem, akkor csak a szomszédaid könyörületére számíthatsz, vagy arra, hogy előbb-utóbb zavarni fogja őket, hogy egy liftet kell használniuk veled miután hetek óta nem tudtál mosni... A svájci házakban tehát ezt a módszert követik, egyes kollegáim - és a velük közös irodát használók - legnagyobb bánatára...

Nálunk, mivel ebben a házban majdnem mindenki expat, nincs ez az időbeosztásos dolog. Akkor mosol, amikor éppen szabad a gép. Amire kis túlzással kb. annyi esélyed van, mint a lottó ötösre. Napközben mindenki dolgozik, ezért a legtöbb lakó valamiért este szeretne mosni. És nem, nem feltétlenül vagyunk előnyben azzal, hogy Eszter napközben itthon van. Ugyanis ezzel a négy mosógéppel mossák a takarítónők az összes törülközőt és ágyneműt is. (Ja, igen hetente egyszer jön a takarító néni és lecseréli az ágyneműt, a konyharuhát és a törölközőket. Tudom, nagyon szar nekünk...) Szóval este hazaérsz, a postaláda után az első amit ellenőrzöl, hogy éppen van-e szabad mosógép. Ha van, futsz és hozod a szennyest. Ha nincs, ellenőrzöd, hogy melyik gép hány perc múlva jár le. Otthon összeszeded a szennyest, mosószert, öblítőt és leballagsz a gépekhez. Ha szerencséd van más nem előzött meg, mert akkor hazakullogsz, és vagy nem mosol, vagy vársz míg lejár egy másik gép. Ha végül pont elkapod egy mosás végét, akkor tutti, hogy az a szomszéd akinek a cuccával végzett a gép, nem érkezik le pontosan a mosás végére, így vagy vársz, vagy kiszeded a ruháit a gépből. Mákod van, ha csak ingeket mosott... Aztán beindítod a gépet és az időzítőt a telefonodon, hogy a te cuccodat majd ne más pakolja ki a mosógépből. Utána vagy olyan programot szervezel, ami a mosás idejével azonos hosszúságú, vagy ülsz otthon és várod, hogy leketyegjen a gép. Végül vagy újrakezded az időzítős résztől a szárítógép miatt, vagy kiteregetsz, mint egyes elmaradott kelet-európai családok. (értsd: mi)

Hát ennyi. Napi rutin. Most ezt vessétek össze azzal, hogy nálunk otthon legalább hetente hétszer ment a mosógép...

A bejegyzés trackback címe:

https://tucsokutca.blog.hu/api/trackback/id/tr124755664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

test&vér 2012.09.05. 10:54:11

miért kell annyit mosni? gazdag svájciak vegyenek egy csomó ruhát!!!

Jeszter 2012.09.05. 11:09:55

@test&vér: Ugye? Szerintem is ezért van ez így...

KacsaBácsi 2012.09.05. 21:32:33

Lám-lám, a tisztaságmániának is vannak árnyoldalai.....a lottó ötös hasonlatra: ha megtörtént az első sikeres akció:)) adjátok meg a kezdés/befejezés időpontját, megjátszom..ha bejön, kaptok egy csomó ruhát a nyereményből:)
süti beállítások módosítása