Terepasztal-város

2012.09.02. 00:19

Nem süt a nap...A csokigyár után kellett valami kevésbé édes, ezért Gruyéres felé vettük az irányt. Itt található a híres sajt-gyár is, de egy napra egy gyár elég, így inkább a várat néztük meg. Jó döntés volt. A középkori városka 830 méter magasan épült várkastélya egyike Svájc legszebb várainak (és ez a mezőny elég népes, ahogy Napsütésre várhalljuk...) A vár már messziről látszik a környező hegyek mellett inkább dombnak tetsző magaslaton, körülötte a mesebeli kis város századok óta megőrzött házaival.

A vár és a városka is gyönyörű állapotban van, olyan mintha visszarepültünk volna az időben. De a helyiek nem ragadtak a sötét középkorban, az ódon falak között (és a falakon) bátran mutatnak be kortárs képzőművészeti alkotásokat is. A vár előtt van egy Alien maniás Hol vannak a teremőrök?szobrász múzeuma, bent pedig a méltatlanul ismeretlen Zimbabwe-i Takawira Tuckson Muvezwa fém alkatrészekből és kőböl készült szobrai vannak mindenhol. Egy külön terem pedig a vár által ihletett modern festményeknek ad helyet. Egyébként van a vár történetét és épitészeti korszakait hűen bemutató rész is, megismerhetjük a grófokat, akik itt éltek. Ami pedig a felkészültséget illeti: a pénztáros miután megtudta, hogy magyarok vagyunk, egy magyar nyelvű leírást adott a kezembe, amellyel teremről-teremre követni tudtuk a látni- és tudnivalókat.Teremőrök itt sem voltak, amit egyes látogatók gátlástalanul ki is használnak, mit sem törődve viselkedésük kegyeletsértő voltával... (Egyébként kezdek aggódni a svájci teremőr szakma jövőjével kapcsolatban. Hát, nincs itt egy normális szakszervezet?!)

Mivel az időjárás nem éppen a legszebb arcát mutatta, a városra állítólag jellemző turista-hordák nem lepték el sem a várat, sem a városka főterét. Ennek mondjuk mi örültünk, gondolom ellentétben a helyi vendéglátósokkal.

És a sajtgyárat még nem is láttuk! Ide biztos visszajövünk még.

A bejegyzés trackback címe:

https://tucsokutca.blog.hu/api/trackback/id/tr844746600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

test&vér 2012.09.02. 18:23:15

Mondjuk Ábinak nagyon tetszik...

Jeszter 2012.09.02. 21:53:27

@test&vér: Ábinak tetszik, csak az ágyúzáshoz megfelelő, kellően szigorú arcot vág. Ilyet akart.
süti beállítások módosítása